Da li još uvijek postoji sedam svjetskih čuda?

Ljudima iz davnog doba vjerovatno je bilo teško zamisliti da će spomenici, koji su oni tada zvali “sedam svjetskih čuda” ikada nestati?
Svi su nestali, osim jednog!

Ostala je samo Keopsova piramida u Gizi, u Egiptu. Sagrađena je prije nekh 5 000 godina kao grobnica faraona i njegove žene.

Drugo svjetsko čudo, zidine u Vavilonu, današnjem Iraku. Sagradio je oko 600. godina prije nove ere čuveni kralj Nabukodonosor. Građene su od cigle a bil visoke oko 110 metara. One su danas samo ruševine.

Treće svjetsko čudo bila je Zevsova statua u Olimpiji, danas Grčkoj i izgradio ju jevajar Fidija. Visoka oko 12 metara imala je odjeću od zlata, ruke i lice od slonovače, a oči od dragog kamenja i od nje danas nema ni traga ni glasa.

Četvrto svjetsko čudo bio je hram boginje Artemide u Efesu, danas Maloj Aziji. Krov su podupirali veliki kameni stubovi, visoki do 20 metara a u hramu je čuvano nekoliko najboljih dijela grčke umjetnosti. Zapalili su ga Goti 262. godine nove ere.

Peto svjetsko čudo je mauzolej u Halikarnasu u Maloj Aziji, sagrađen za kralja Mauzola koji je umro 353. godine prije nove ere. To je bila izvanredna građevina i toliko raskošna da sada svaku monumentalnu grobnicu nazivano “mauzolejom”.

Šesto svjetsko čudo je bio Kolos na Rodosum bronzana statua Heliosa boga sunca. Ova statua visoka oko 45 metara podignuta je na ostrvu Rodosu, a srušio ju je zemljotres 224. godine prije nove ere.

Sedmo svjetsko čudo i posljednje je Faraonski svetionik, počeo da se gradi oko 283. godine prije nove ere na ostrvu Farosu, kod egipatske obale. Vjeruje se da je iznad osnove bio visok skoro 200 metara, a na vrhu je gorila vatra prema kojoj su upravljali brodovi ulazeći u luku. Ova kula svetilja je služila više od 1500 godina, ali ju je uništio zemljotres.

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *