Ideje o dekoraciji hrane

Kada kažemo riječ “dekoracija” to je širok pojam, jer značenje može biti o hrani, piću, tortama, prostoru dekoracija bilo čega i bilo kog predmeta.
Danas govorimo o dekorisanju hrane, određenih jela i roštilja.
Dekoracija je nastala od francuske rijeci “decoration” i latinske “decoratio” što znači ukras, što dalje govori da dekoracija ustvari znači ukrašavanje, uljepšavanje.

Ponekad se sami možemo uvjeriti da neko jelo i nije toliko ukusno koliko je ustvari dobro prezentovano i dekorisano.
Primjer dolazimo u najskuplji restoran i naručujemo hranu koju nikada nismo probali čak ni ne znamo kakvog je ukusa ali nas je jednostavno privukla slika i dekoracije iz menija.
Tako rade profesionlani kuhari koji dodaju malo magije i čarolije kako bi jedan takav tanjir na oko privukao što više mušterija.
Način na koji kuvar prezentuje jelo ostavlja dosta bolji utisak neko kada ga jednostavno razbaca po tanjiru a ustvari je dobrog ukusa sve, to je zbog toga što prvo naše oči vide samim tim odlazi i želja za probanjem nekog jela ako ono nije lijepo na izgled.
Raznolikost boja, živih boja i jakih je jako bitno, takođe i to da isti taj tanjir nije natrpan silnom hranom kako mi sami ne bismo mogli normalno da siječemo i jedemo iz tog istog.
Porcija treba da bude na većem tanjiru kako bi mušteriji djelovalo da ima malo ali ustvari ima dovoljno.

Najvažnija pravila prilikom serviranja

  1. Kontrast boja na tanjiru
  2. Tanjir nikako ne smije da bude pretrpan hranom
  3. Ne stavljamo više od 3 sastojka na isti tanjir inače će ukusi da se pomiješaju
  4. Umak i sos se služe u odvojene male posudice
  5. Kada služite škampe, pileća krilca ili hranu koja ide na broj uvijek stavi parni broj
  6. Bitno je da na tanjiru imate velike i male komade nečeg

Postoje dvije forme serviranja hrane a to su ” vertikalne forme” i “apstraktne forme“.

1. VERTIKALNE FORME
– Ovakva forma serviranja je trenutno u modernom dobu najpopularnija jer vam dopušta da budete pravi dizajner vaših jela, da ga smai po svom ukusu i mašti pravite i dekorišete i stvaranje vaša mala remek djela i slike od hrane.
– Ovakva vrsta jela se servira na sredini velikh pretežno bijelih ili cenih tanjira, tako da ostat tanjira bude potpuno prazan
– Ovakvu vrstu usluge možete naći pretežno u velikim novim i modernim restoranima gdje dok čekate svoju već naručenu hranu možete da naručite ovakve male porcije kako biste probali neka nova jela

2. APSTRAKTNE FORME
– Ovakva forma će vam na izgled djelovati kao igranje na tanjiru, ustvari mali je broj kuvara koji ovo praktikuju jer koliko god djelovalo lagano vidjeli biste da nije, trud oko ovakvog jela treba da bude maksimalno uložen
– Djeluje kao da se spremi slučajno, tačnije nabaca i naslaže na tanjir ali ustvari usklađivanje boja je težak zadatak, jer jelo mora da izgleda razbacano ali ustvari da očara svojim bojama onog ko je to poručio
– Za ovakva jela se pretežno koriste vliki duboki bijeli tanjiri

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *