Zašto se smijemo i zašto plačemo ?

Sigurno Vam se desilo da ispričate neku šalu ili vic i vidite da se taj neko nije nasmijao?
I uopše sigurno da ste primjetili da se neki ljudi manje smiju od ostalih, a neki opet konstantno imju izražen smiješak na licu.

Naš smijeh nije izraz nekog mehaničkog procesa u tijelu, nego izraz naših osjećanja radosti vedrine i razdraganosti.
Ipak postoji jedan mehanički uzrok smijeha a to je npr. golicanje 🙂 Ali ono je samo refleksna radnja jednog dijela tijela i nema ničeg zajedničkog sa onom vrstom smijeha u kome uživamo.
Kada se smijemoo mi spontano izražavamo izvijesna osjećanja koja su izazvana onim što vidimo, zamišljamo, čega se sjećamo ili o čemu mislimo.
Uvijek nešto mora da nas natjera na smijeh. Zašto??
– ovo pitanje iziskuje odgovor psihologa, koji su do sada dali razna tumačenja ali nijedno nije potpuno.
Smijeh naročito dolazi do izražaja u društvu, npr. ako sami gledale neku tv emisiju možda se nećete moći smijati tako glasno ali ako taj isti program ili emisiju gledate u društvu po svoj prilici i tumačenju stručnjaka smijaćete se glasnije.
Svima nam je uglavnom poznato zbog čega se obično smijemo, ako je neko nespretan, ako padne, ispusti nešto..u takvom trenutku stručnjaci tvrdi da se mi kao ličnost osjećamo nadmoćno i da nam to stvara zadovoljstvo te svoje osjećanje izražavamo kroz glasan smijeh.
Smijeh se razlikuje, sve zavisi od onog što ga prouzrokuje, nekada može biti i prezriv prema tome smijeh je izrah naših osjećanja i neka vrsta našeg reagovanja na neke pojave.

ZBOG ČEGA PLAČEMO?
Obično se misli da su suze samo izraz tuge. A zna se desiti da nam suze teku vrlo često iako nismo uopšte tužni. Kako je to moguće?
Naši očni kapci su nabori kože koji se spuštaju i dižu kao pozorišna zavjesa, kapak se pokreće tako brzo da ne smeta našem pogledu. Mi nismo ni svjesni te radnje iako se očni kapci automatski otvaraju i zatvaraju svakih 6 sekundi.
U spoljnom uglu oka postoji suzna žlijezda. Kad god trepnemo izlučuje se tečnost “suze” na otvoru suznog kanala zbog toga da bi se isprala rižnjača i spriječilo njeno sušenje. Nešto slično se dešava i kada plačemo.
Da li ste primjetili da nekom teku suze i dok se smije?
-Kada se jako smijemo mšići pritežu suzne žlijezde i one počinju jače da luče.
Kakva je onda veza imeđu suza i tužnog raspoloženja?
-Ljudsku biće jedino u živom svijetu plačem izražava svoja osjećanja, npr. Male bebe “dreče” ali ne plaču dok ne počnu da misle i osjećaju. Kada smo tužni naša osjećanja umjesto da se iskažu riječima kanališu se mehanizmom suza. To je refleksna radnja koja se zbiva uprkos volji, zato što naš organizam tako izražava osjećanja koja ne možemo ili ne želimo da iskažemo riječima.

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *