Ljekovita biljka Angelika ili Anđeoski korijen

Sam naziv ove biljek može da nam kaže da se radi o jednom kvalitetnoj, i dobro provjerenoj kvaliteti ove prirodno ljekovite biljke.
Raste na močvarnim mjestima, šumskim čistinama, u brdima a ponekad i u baštama može da raste.
Krupna biljka, uspravna i visoka čak do 2m.
Korijen joj je mesnat i krupan, sa mnogo dugih korjenčića. Stabljika pri zemlji oko 6cm široka, orkugla šuplja i crvenkasta, na vrhu razgranata. Listovi su veliki, 3x razdijeljeni, na vrhu nazubljeni a pri dnu obuhvataju svoje stablo. Imaju šumplje peteljke. Blijedi žućkasto-zeleni cvjetići čine krupne cvatove na vrhu grane. Plod je oko 7mm dugačko, jajoliko, plosnato i krilasto zrno žućkaste boje. Raste u Julu i Avgustu.
Ima ugodan miris, sličan vanili i slatko-ljutkasti ukus.

U korijenu ima 0,30%-1% eteričnog ulja, oko 6% smole, jabučne kiseline ijoš mnogo stvari. U plodu ima 0,5%-1% eteričnog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i felandrena.
Bere se prve godine od Maja do Septembra, i to samo mladice bez cvata, a od Avgusta do Septembra štitovi sa zrelim plodovima koje treba odma osušiti.
Za lijek se upotrebljava korijen, stabljika, lišće i sjeme, a iz svježeg narezanog korijena curi mlječast sok.

Olakšava probavu, odstranjuje vjetrove i teškoće koje oni uzrokuju.
U tu se svrhu 5 do 10gr suvog korijena pari na 100gr kipuće vode de stoji poklopljeno 2sata a zatim se procijedi i pije triput dnevno šolja prije jela. Čaj od svježih peteljki i korijena je još ukusniji zbog same arome.
Prašak suvog korijena angelike, koliko stane na vrh noža, uzima se jedanput dnevno u toploj vodi, pomaže kod raznih bolesti..
Nekada se sa ovim korijenom liječila kuga te zbog toga ima naziv sveti korijen ili anđeoski korijen.

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *