6 razloga zbog kojih je dobro piti omega 3

Omega 3 masne kiseline su izuzetno važne za vaše zdravlje.

Masne kiseline omega 3 su podjednako važne za vaše tijelo i mozak.

Malo hranjivih sastojaka na svijetu je istraženo kao omega 3 masne kiseline, evo 6 razloga zbog kojih ih trebate uzimati svakodnevno :

1. Omega-3 se mogu boriti protiv depresije i anksioznosti

Depresija i anksioznost je jedan od najčešćih poremećaja današnjice, karakterizuje ih : tuga, stalna briga, nervoza kao i totalni gubitak volje za životom. Kod ljudi koji redovno počnu koristiti omega 3 šanse da budu depresivni se smanjuju za 80%. EPA jedna od tri masnih kiselina koje sadrži omega 3 pokazala se cak i bolje od antidepresiva.

2. Omega 3 može poboljšati zdravlje očiju

Uzimanjem dovoljno omega 3 smanjujete rizik od makularne degeneracije koja je jedan od vodećih uzroka oštećenja oka.

3 . Smanjuju rizik od srčanih bolesti za 70%

Prije nekoliko decenija, istraživači su primijetili da zajednice koje više jedu ribu imaju vrlo niske stope ovih bolesti. To je kasnije povezano s konzumacijom omega-3. Od tada su omega-3 masne kiseline povezane s brojnim prednostima za zdravlje srca. U ovom vam takođe može pomoći i jabukovo sirće

4. Omega 3 se dobro bore protiv upala u organizmu

Upala je prirodni odgovor organizma na infekcije i oštećenja u vašem tijelu. Dugotrajna upala može doprinjeti razvoju raka i bolesti srca. Omega 3 smanjuju proizvodnju molekula i supstanci citokina. Studije su pokazale da se sa povećanom konzumacijom omega 3 smanjuje upala.

5. Omega 3 mogu ublažiti astmu kod djece

Astma je kronična bolest pluća sa simptomima poput kašlja, otežanog disanja i piskanja. Teški napadi astme mogu biti vrlo opasni. Uzrokovani su oticanjem i upalom disajnih puteva. Unos omega-3 povezan je sa nižim rizikom od astme i kod djece i kod odraslih.

6. Omega 3 masne kiseline mogu poboljšati kvalitet sna

Dobar san je jedan od ključnih faktora za zdrav život. Nizak nivo DHA (jedna od 3 masne kiseline) je povezan i sa niskim nivoom hormona melatonina koji vam pomaže da zaspite. Uzimanje omega 3 poboljšava dužinu kao i kvalitet sna.