Kako dobijemo mlijeko i šta možemo napraviti od njega ?

Svi naravno znamo da djeca treba da piju mlijeko da bi bili zdravi i porasli veliki.
Neophodno je koliko za djecu toliko i za odrasle, hranjive materije koje sadrži veoma su korisne za naš organizam.
Obično kada pomislimo na mlijeko prvo što nam je u glavi je životinja krava, ali mlijeko ne dobijamo sam od krave, nego i od drugih domaćih životinja.
U Španiji i na Balkanu mlijeko možemo da dobijemo i od ovaca, u Arabiji od kamile, a u Egiptu se upotrebljava mlijeko bivolica.
Na laplandu ljudi piju mlijeko od Irvasa, ili čak i od kobila. U Peru je lama životinja od koje dobijaju mlijeko, a u Tibetu je to jak, takođe postoji i mlijeko od koze.
Mlijeko ovih životinja je po kvalitetu jednako kravljem, a o nekim sastojcima čak i bolje od kravljeg, npr mlijeko irvasa sadrži više proteina od kravljeg, ovčije ima više proteina nego masti. Mlijeko kineske bivolice ima gotovo 4 puta više masnih materija nego kravlje mlijeko.

OD ČEGA SE SASTOJI MLIJEKO?

Mnogi smatraju da je mlijeko skoro savršena hrana, ima proteine koji su potrebni za stvaranje i jačanje mišića, sadrži masti koje stvaraju energiju. Takođe sadrži i šečer koji je ugljeni hidrat i takođe daje energiju, takav šećer naziva se laktoza i zdraviji je od običnog šećera. Mlijeko nas snadbijeva važnim mineralima, koji su potrebni za razvoj kostiju i pročišćavanje krvi, kalcijum i fosfor sačijavaju najveći dio minerala koji se nalaze u mlijeku, u mlijeku imamo više kalcijuma nego u bilo kojoj drugoj hrani. Drugi minerali koji se nalaze u mlijeku su gvožđe, bakar, mangan, magnezijum, natrijum, kalijum, hlor, jos, kobalt i cink. Vitamini koje mlijeko sadrži u sebi su B2, A, B1 C i D, u mlijeku se nalazi i voda, ali činjenica jeste da u litri mlijeka imamo više od 100gr čvrste hrane.

Mlijeko nije samo hrana, od mlijeka se prave razni proizvodi koji nemaju nikakve veze sa hranom.
U jednom litru mlijeka ima oko 100gr čvrste hranjive materije, jedan dio nje je kazein ili gruševina. Kazein se može upotrijebiti na 100 zanimljivih načina. Da bi se iz mlijeka izdvojio kazein na mlijeko se stavlja kiselina, gruševina koja se tom prilikom stvara posle toga se suši i pretvara u prah. Od kozeiona u prahu izrađuju se lijekovi i kozmetički preparati, sa njim može da se obloži papir, hartija koja ne propušta vodu, takođe i boje i jos dosta raličitih stvari..Kada se ovaj prah ovlaži i pomiješa sa hemijskim sredstvima dobija se plastična masa u tom slučaki kazein se koristi za izradu dugmadi, igračaka, češljeva itd..

Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *