Etno sela u BiH

ETNO SELA U BIH ZA MIRAN ODMOR I UŽIVANJE U PRIRODI

Vjerovatno ste i sami svjesni koliko Etno turizam postaje iz godine zu godinu sve popularniji, a baš u Bosni i Hercegovini se nalaze neka od najljepših etno sela u kojima možete da provedete dan uz druženje sa prijateljima, uživanju u ljepotama prirode i provesti miram i opuštajući odmor.

Posjetom bilo kog etno sela imate priliku da vidite kako su vaši predci živjeli, u kakvim uslovima i kakva je tada kultura bila.

Bosna i Hercegovina je okružena sa dosta zanimljivih etno sela okruženih šumama, livadama, potocima, kolibama barakama i raznim drugim stvarima.

Baš sva ta mjesta u Bosni takođe privlače i strane turiste, ali takođe i lokalne.

Etno sela su odlična mjesta da odmorite od gradske buke, i uživate u čarima prirode, cvrkutima ptica, potocima obnovljenim i očuvanim blagodatima sela.

Uz seosku idilu, mir i tišinu Vaš odmor će biti nezaboravan.

Etno sela su relaksirajuća mjesta u BiH, a sada ćemo navesti nekoliko koje svakako treba da posjetite.

  1. ETNO SELO HERCEG – MEĐUGORJE

Centar kompleksa čini restoran Herceg, hotel i zaseok sa 10 kamenih kućića za boravak, a tu su i štandovi i trgovine sa suvenirima i tradicionalnim proizvodima.

2. ETNO SELO REMIĆ

Nalazi se u opštini Prozor – Rama, nudi udoban smjštaj, zdravu hranu i tradicionalna pića.

Pruža predivan pogled na okoln planine Vranica, Zec i Ivan.

3. ETNO BEGOVO SELO

Kompleks Etno Begovo selo smješteno je u dubokoj Šumi Nikšićke visoravni, na 1400m nadmorske visine. Izgrađen u duhu autentičnih planinskih sela.

Nalazi se blizu Bijambare, nedaleko od Sarajeva i nudi četiri apartmana.

4. ETNO SELO ČARDACI

Kompleks čine 15 etno kučica i Motel Čardak. U sklopu kompleksa nalazi se i vodeni park Ribica sa četiri bazena, plažama i kafićima. Nudi posebnu ponudu hrane i pića. Nalazi se 3 kilometra od središta Viteza.

5. ETNO SELO BABIĆI – ROSTOVO

Nalazi se u srcu BiH, na 1160m nadmorske visine, blizu Bugojna.

Kompleks nudi team building program, romantični vikend za dvoje, vikend za cijelu porodicu, andri-stres vikend, lady vikend te posebnu ponudu za penzionere. Dio ponude su takođe šetnje u prirodi, biciklističke staze, planinarenje..

6. ETNO SELO KOTROMANIĆEVO

Na 20km od Doboja prema Derventi, izgrađeno je na obali rijeke Veličanke, bogatom ribom i školjkama, uklopljeno u ambijent netaknute pirode, predstavlja pravi ambijent za relaksiranje u starinskom kraljevskom ambijentu. Raspolaže sa drvenim kućicama, prilagođenim starinsoj arhitekturi.

Ovo su samo neka od turističkih mjesta, ali zašto ne proguglati i potražiti još dosta takvih ?

Neka od njih su:

  • Etno selo Mačkovac
  • Etno domaćinstvo Kovačević
  • Etno domaćinstvo Mitrović
  • Etno selo Boračko Jezero